A Jászapáti Városi Önkormányzat sikeres pályázatot nyújtott be a TOP-3.2.1-15 kódszámú konstrukció keretében az „Épületenergetikai fejlesztések Jászapáti településen” című projekt kapcsán. A támogatási szerződés 2017. július 27-én lépett hatályba. A projekt bruttó 77.957.494 Ft 100 %-ban vissza nem térítendő támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül. A projekt megvalósításának kezdete: 2017.08.01.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, amelynek érdekében felhívást tett közzé az önkormányzati tulajdonban lévő épületállomány energetikai felújításának megvalósítására, megújuló energiaforrások fokozott bevonásával. A Jászapáti Városi Önkormányzat ezen felhívásra nyújtotta be pályázatát, mely pozitív támogatói döntésben részesült, így a településen az önkormányzat 9 épületének energetikai korszerűsítése, míg 1 épület komplex felújítása valósult meg.
A Mentőállomás és Központi Orvosi Ügyelet, a Jászapáti Orvosi Rendelő, a Csiga-biga, Margaréta és Szivárvány Óvoda, a Művészetek Háza, a Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola, valamint a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 2 épülete esetén napenergiával működő, háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovillamos rendszer elhelyezése történt meg saját villamosenergia-igényük kielégítése céljából. A Városüzemeltető Nonprofit Kft. irodaépületén a napelemek elhelyezésén kívül a homlokzat hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, a tető hő- és vízszigetelésére, a fűtés korszerűsítésére és az épület akadálymentesítésére került sor. A beruházás következtében az épületek fenntartási költségeinek lényeges csökkenése várható, az így megtakarított összeg pedig az intézmények további korszerűsítésére, környezettudatos működés fejlesztésére fordítható.